14.5.2024 10:05
Ville-Matti työskentelee Sotkamon kunnassa kokkina. Hänen työpisteensä sijaitsee kunnan keskuskeittiössä, Apajassa. Ville-Matin työtehtäviin kuuluu ruuan valmistusta, joka keskuskeittiöstä lähtee kaikille kouluille, päiväkodeille ja henkilöstön ruokasaliin.
Tavallisesti Ville-Matin työpäivät alkavat aamuisin, joko kello 7 tai 9. Aikaisemmassa vuorossa tehdään henkilöstön ruoka ja mahdollisesti jälkiruokia ja välipaloja koululaisille. Myöhemmässä vuorossa tehdään varsinaiset pääruuat, eli esimerkiksi laatikot, kastikkeet ja keitot. Yhden päivän aikana tehdään yksi ruokalaji, joka sitten jaetaan, jäähdytetään ja pakataan, jotta ruoka on valmis lähtemään eri kohteisiin.
- Normaalisti meillä on täällä 8 henkilöä töissä. Tähän joukkoon kuuluu kokkeja, ruokapalvelutyöntekijöitä, esihenkilöitä sekä yksi asiakaspalveluhenkilö. Työskentelemme muutama vuosi sitten valmistuneissa tiloissa, joten keittiö on melko uusi ja nykyaikainen.
Kokin työ on monipuolista
Ville-Matin työstä mielekästä tekee työn monipuolisuus. Joka päivä keittiössä valmistetaan eri ruokia eli täysin samanlaista työpäivää ei ole.
- Palkitsevinta työssä on ruokien onnistuminen, sillä kerralla saatetaan valmistaa satoja kiloja ruokaa, jolla saadaan päiväkotilaiset ja koululaiset kylläisiksi. Palkitsevaa on totta kai myös kuulla lapsilta kiitoksia ruuasta, mikä piristää arkea.
-Työn haasteet liittyvät ruoanvalmistukseen ja sen lopputulokseen, sillä ruuan pitäisi aina olla tasalaatuista ja kun ruokaa valmistetaan isoja määriä, on tärkeää, että sitä valmistetaan sopivia määriä. Myös aikataulutukseen liittyvät omat haasteensa. Mikään ruoka ei saisi olla liian aikaisin valmis, eikä toisaalta tietysti myöhässäkään. Ruoka pitää saada jäähdytettyä 90 minuutissa 70 asteesta alle 4 asteeseen, mikä voi olla joskus haasteellista, Ville-Matti kertoo.
Työnantaja tukee työntekijöiden kehittymistä
Työnantajana Sotkamon kunta tukee aktiivisesti työntekijöidensä ammatillista kehittymistä. Mikäli työntekijä haluaa jatko tai lisä kouluttautua, on hänellä mahdollisuus vapaaseen tai virkavapaaseen.
- Tällä hetkellä osallistumme KasvisPro-hankkeeseen, joka on yhteistyöprojekti ammattikorkeakoulujen ja kasviruokavalmistajien välillä. Se on suurkeittiöiden ammattilaisille suunnattu työpaja, jonka tarkoituksena on oppia uutta, kehittää ja markkinoida kasvisruokia.
Ville-Matti on ollut muutoinkin hyvin tyytyväinen Sotkamon kuntaan työnantajana. Kunnassa palkkausasiat ja työterveyspalvelut toimivat hyvin ja työehtosopimukset ovat hyvin selkeät.
- Nykyaikana varsinkin korostuu se, että kunta on hyvin vakaa työnantaja. Työsuhteet ja -sopimukset ovat usein suhteellisen pitkiä ja varmoja, Ville-Matti päättää.