Sosiaalityön harjoittelut Keski-Suomen hyvinvointialueella

Lämpimästi tervetuloa tekemään hyvää keskisuomalaista arkea ihmiseltä ihmiselle!

Omannäköistä arkea Keski-Suomen hyvinvointialueella

Olemme Keski-Suomen suurin työnantaja ja vastaamme keskisuomalaisten sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palveluista. Meidän jokaisella, noin 13 500 ammattilaisella, on yhtä tärkeä ja merkityksellinen tehtävä ja rooli hyvinvointialueemme toiminnassa​. Rohkaisemme toisiamme avoimeen, lämminhenkiseen ja turvallisen työyhteisön luomiseen​ ja arvostamme toistemme osaamista​.

Tarjoamme Keski-Suomen hyvinvointialueella monipuolisia mahdollisuuksia suorittaa sosiaalityön käytännönjakso eri palveluissamme koko Keski-Suomen alueella: Hankasalmella, Joutsassa, Jyväskylässä, Jämsässä, Kannonkoskella, Karstulassa, Keuruulla, Kinnulassa, Kivijärvellä, Konnevedellä, Kyyjärvellä, Laukaassa, Luhangassa, Multialla, Muuramessa, Petäjävedellä, Pihtiputaalla, Saarijärvellä, Toivakassa, Uuraisilla, Viitasaarella ja Äänekoskella.

Tutustu toimintaamme tarkemmin alta ja löydä sinulle sopiva käytännönjakso-paikka! 💚

Hae käytännönjaksolle Kuntarekryn kautta!

Sosiaalityön tutkinto-opiskelijana käytännönjaksolle hakeminen tapahtuu Kuntarekryn kautta. Käytännönjakso-paikat ovat haettavissa Kuntarekryssä keskitetysti keväisin ja syksyisin.

Suosittelemme tutustumaan tästä sivulta löytyviin palveluiden esitteilyihin ennen hakemuksen jättämistä, sillä Kuntarekryn hakulomakkeella pääset esittämään toiveesi käytännönjakso-paikasta. Huomioithan, että hakulomakkeen valikosta löytyvät aina ne hyvinvointialueemme palvelut, joihin voit avoinna olevassa haussa hakea käytännönjaksoa suorittamaan.

Hakulomakkeella voit ilmoittaa myös toiveesi käytännönjakso-paikan sijainnista sekä harjoittelun ajankohdasta. Hakemuksen jättämisen jälkeen olemme sinuun tarkemmin yhteydessä.

Hae sosiaalityön harjoitteluun

Monipuolisia mahdollisuuksia eri puolilla Keski-Suomea

Alta pääset tutustumaan sosiaalityön käytännönjakso-paikkoja tarjoaviin yksiköihimme. Jos sinulla herää kysyttävää, ole meihin rohkeasti yhteydessä!

Lastensuojelun avohuolto on palveluiden kokonaisuus, jonka tarkoituksena on tukea ja edistää lapsen kasvua ja kehitystä sekä vanhempien mahdollisuuksia vastata lapsen tarpeisiin. Sosiaalityöntekijä tekee lastensuojelun avohuollossa asiantuntijatyötä, johon kuuluu työskentely lapsen ja hänen läheisten kanssa, avohuollon tukitoimien järjestäminen ja arviointi, lapsen kiireellinen sijoitus sekä huostaanoton valmistelu. Avohuollon sosiaalityötä tehdään lähellä asiakasta, avohuollon tiimeissä. Hyvinvointialue on jaettu neljään alueeseen ja avohuollon tiimejä on yhteensä 12, joista yksi tiimi on keskittynyt kotouttamisvaiheen lastensuojelutyöhön, kahden tiimin toiminta on enemmän päivystysluonteista ja yksi tiimi on liikkuva.

Harjoittelija (SK2-jakso) pääsee laillistetun sosiaalityöntekijän ohjauksessa mukaan asiakastyön prosesseihin sekä harjoittelemaan dokumentointia sekä päätösten ja muiden viranomaisasiakirjojen valmistelua. Harjoittelija pääsee myös harjoittelemaan työskentelyä asiakkaiden sekä yhteistyökumppaneiden kanssa.

Lapsen sijaishuollolla tarkoitetaan huostaan otetun lapsen hoidon ja kasvatuksen järjestämistä kodin ulkopuolella. Sijaishuollon tehtävänä on turvata sijaishuollossa olevan lapsen tasapainoinen kehitys sekä hyvinvointi lapsen yksilöllisten tarpeiden ja ikätason mukaan. Lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä on vastuussa lapsen hoidosta ja huolenpidosta sijaishuollossa.

Lastensuojelun sijaishuollon sosiaalityötä tehdään neljässä tiimissä. Kolmessa keskitetyssä asiakastyön tiimissä työntekijät liikkuvat asiakkaiden luokse ympäri maakuntaa ja maata. Yksikkömme neljäs tiimi on sijaishuollon ohjaus- ja tukitiimi Koivikko (perhehoitoyksikkö Koivikko ja laitosohjaus Koivikko), jossa valmennetaan perhehoitajia, tehdään perhehoidon tukityötä ja selvitetään sijaishuoltopaikkoja lastensuojelun sijoitusta tarvitseville lapsille sekä lyhytaikaisiin että pitkäaikaisiin sijoituksiin.

Jälkihuollon sosiaalityö on suunnitelmallista asiakas- ja asiantuntijatyötä, jonka tavoitteena on tukea nuoren itsenäistymistä ja aikuistumista, vahvistaa nuoren toimintakykyä ja vähentää syrjäytymisen riskiä.

Lastensuojelun jälkihuolto 18 vuotta täyttäneille nuorille on järjestetty Keski-Suomen hyvinvointialueella keskitetysti, kahteen tiimiin. Jälkihuollon sosiaalityöntekijä vastaa asiakassuunnitelmaan perustuen sosiaalipalvelujen järjestämisestä 18 vuotta täyttäneelle nuorelle sijaishuollon tai avohuollon tukitoimena tapahtuneen sijoituksen päättymisen jälkeen.

Perheoikeudellisiin palveluihin kuuluvat adoptioneuvonta, lapsen huolto-, asumis- ja tapaamisoikeusasiat, lapsen elatussopimusasiat, puolison elatussopimusasiat, valvotut tapaamiset ja vanhemmuuden selvittäminen. Sosiaalityöntekijä-lastenvalvojan tehtäviin kuuluvat muun muassa lapsen isyyden ja äitiyden selvitykset, lapsen huoltoon, asumiseen, tapaamiseen ja elatusapuun liittyvät neuvottelut, sopimusten vahvistamiset sekä tuomioistuimelle tehtävät olosuhdeselvitykset.

Perheoikeudellisissa palveluissa sosiaalityön harjoittelija seuraa sosiaalityöntekijä-lastenvalvojan työskentelyä ja hän voi toimia sosiaalityöntekijä-lastenvalvojan työparina esimerkiksi tehden asiakastapaamisen aikana elatuslaskelmia ja kirjauksia. Harjoittelija voi myös itsenäisesti hoitaa asiakastapaamisia sekä tehdä erilaisia kirjallisia viranomaistehtäviä harjoittelun ohjaajan valvonnassa.

Varhaisen tuen palvelut sisältävät palvelutarpeen arvioinnin sekä lapsiperheiden sosiaalityön. Lapsiperheiden palvelutarpeen arvioinnissa käsitellään uudet lastensuojeluilmoitukset ja sosiaalihuoltolain mukaiset yhteydenotot sekä tehdään palvelutarpeen arvioinnit, joiden yhteydessä selvitetään tarvittaessa lastensuojelun tarve. Sosiaalityöntekijä arvioi ja käsittelee tulleita ilmoituksia yhdessä sosiaaliohjaajien kanssa sekä vastaa palvelutarpeen arviointiprosesseista. Työtä tehdään yhdessä sosiaaliohjaajien ja muiden ammattilaisten kanssa. Lapsiperheiden sosiaalityön asiakkuuteen ohjaudutaan palvelutarpeen arvioinnin kautta. Sosiaalityöntekijä toimii erityistä tukea tarvitsevien lasten omatyöntekijänä. Hän kokoaa monitoimijaisia verkostoja, myöntää sosiaalihuoltolain mukaisia palveluita sekä seuraa niiden vaikuttavuutta. Työskentely on suunnitelmallista, yksilöllistä ja perhelähtöistä. Työ on muutosta tukevaa ja perustuu perheen haluun ottaa tukea vastaan.

Hyvinvointialueella osassa tiimeissä lapsiperheiden sosiaalityö on eriytynyt omaksi tehtäväkseen ja osassa tiimejä työtä tehdään yhdennettynä palvelutarpeen arvioinnin kanssa.

Perheneuvolassa työskennellään lapsiperheiden kanssa, joissa on alle 18-vuotiaita lapsia. Perheneuvoloissa tuetaan perheitä erilaisissa haastavissa elämäntilanteissa, tuetaan vanhemmuutta ja parisuhdetta sekä lapsen ja nuoren kasvua ja kehitystä.

Lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdetyön tiimeissä tehdään perusterveydenhuollon mielenterveyden arviointia, tutkimusta ja hoitoa. Nuorten mielenterveys- ja päihdetyön tiimit työskentelevät muissa toimipisteissä 13-17-vuotiaiden kanssa, Jyväskylässä 13-22-vuotiaiden kanssa. Vuoden 2025 aikana nuorten ikäraja nousee kaikissa toimipisteissä 13-22 vuoteen.

Kaikissa toimipisteissä työskentelee moniammatillinen tiimi sosiaali- ja tervedenhuollon henkilöstöä - tiimeihin kuuluvia ammattilaisia ovat muun muassa psykologi, sosiaalityöntekijä, sairaanhoitaja, lääkäri ja toimintaterapeutti.

Opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalvelut ovat mukana edistämässä esiopetuksen, perusopetuksen ja toisen asteen oppilaitosten hyvinvointia ja turvallisuutta. Keskeistä on lapsen edun ensisijaisuus ja hänen hyvinvointinsa, oppimisensa sekä psyykkisten ja sosiaalisten valmiuksiensa edistäminen ja tukeminen. Opiskeluhuolto jakautuu yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen työhön. Koko oppilaitosyhteisöä tukeva yhteisöllinen työ on opiskeluhuollon ensisijainen toteuttamismuoto.

Vastaava kuraattori antaa muun muassa konsultaatiota oppilaitoksen henkilöstölle, osallistuu oppilaitoksen opiskeluhuoltoryhmään ja tekee ryhmä- ja luokkatyöskentelyä. Vastaava kuraattori on mukana edistämässä ja kehittämässä myös rakenteellista sosiaalityötä opiskeluhuollon yksikössä. Lisäksi vastaava kuraattori käy opiskelijan kanssa tuki- ja ohjauskeskusteluja. Vastaava kuraattori tekee monialaista yhteistyötä huoltajien, oppilaitoksen henkilökunnan, lasten ja perheiden palveluiden ja jo olemassa olevien verkostojen kanssa.

Keskitetyssä asiakas- ja palveluohjauksessa tehtäviin kuuluu ikääntyvien ja erityistä tukea tarvitsevien asiakkaiden elämää tukeva laaja-alainen sosiaalityö. Teemme palvelutarpeen arviointeja, päätöksiä taloudellisista tuista ja asumisesta sekä ohjaamme edunvalvontaan ja muuhun oikeudelliseen toimintaan liittyvissä erityiskysymyksissä. Työtä tehdään aina yhteistyössä asiakkaan verkostojen kanssa ja moniammatillisesti.

Harjoittelija pääsee osallistumaan kaikenlaisiin työtehtäviin koko hyvinvointialueen alueella ja seuraamaan kaikkien tiimimme sosiaalityöntekijöiden työskentelyä. Harjoittelijalle voidaan osoittaa myös omia asiakkaita, joiden tarpeita hän pääsee kartoittamaan ja valmistelemaan päätöksentekoa yhdessä asiakkaan omatyöntekijän kanssa.

Kotoutumista tukevat sosiaalipalvelut ovat tarkoitettu maahanmuuttaneille henkilöille, jotka tarvitsevat paljon tukea kotoutumisensa alkuvaiheeseen. Asiakasryhmään kuuluvat Suomeen saapuneet kiintiöpakolaiset, turvapaikkaprosessin kautta oleskeluluvan saaneet sekä tilapäistä suojelua ja kotikunnan saaneet asiakkaat. Asiakkaana voi olla koko asiakasperhe, alaikäisenä yksin tullut lapsi tai nuori sekä yksinasuvia aikuisia.

Kaksi sosiaalityöntekijää työskentelee alaikäisenä yksin tulleiden lasten ja nuorten kanssa koko Keski-Suomen alueella ja muut sosiaalityöntekijät työskentelevät muiden asiakkaiden kanssa pääsääntöisesti Jyväskylän alueella. Sosiaalityöntekijän työhön kuuluu kokonaisvaltaisesti sosiaalityön asiantuntija-, maahanmuutto- ja kotouttamistyö pääsääntöisesti kotoutumis- ja sosiaalihuoltolain puitteissa. Työskentelyä tehdään kotouttavalla työotteella ja pääsääntöisesti tulkin avulla.

Aikuissosiaalityössä tarjotaan erityistä tukea 18 vuotta täyttäneille asiakkaille. Tavoitteena on vahvistaa henkilön omaa toimintakykyä sekä ehkäistä sosiaalisten ongelmien syntymistä. Työtehtäviin sisältyy erityisen tuen asiakkaiden palvelutarpeen arviointi, asiakassuunnitelmat ja palvelupäätökset. Aikuissosiaalityö sisältää esimerkiksi asiakkaan aktivoimista työelämään, koulutukseen tai työkyvyn arviointiin sekä päihteiden käytön seuraamista ja hoitoon ohjaamista. Lisäksi asiakasta voidaan tukea ja auttaa asumiseen liittyvissä ongelmissa.

Aikuissosiaalityötä tehdään useissa yksiköissä Keski-Suomen alueella. Lisäksi Jyväskylässä toimii Nuorten aikuisten palvelukeskus J-Nappi, jonka asiakkaita ovat nuoret, jotka tarvitsevat kiinnipitävää ja pitkäaikaista ohjausta ja tukea sekä joilla on haasteita mielenterveyden ja päihteiden käytön kanssa.

Vammaispalveluiden sosiaalityössä tehdään hakemusten pohjalta palvelutarpeen arviointia, laaditaan suunnitelmia sekä järjestetään vammaispalvelu- ja erityishuoltolain mukaisia palveluita erityistä tukea tarvitseville henkilöille. Työtä tehdään asiakkaiden, omaisten ja asiakkaan verkostoon kuuluvien eri toimijoiden kanssa ja sosiaalityön rooli on koordinoida palveluita. Teemme työtä neljässä eri aluetiimissä.

Harjoittelija pääsee tutustumaan sosiaalityöntekijä-ohjaajan kanssa laaja-alaisesti eri vammaispalveluihin ja pääsee osallistumaan halukkuutensa mukaan palvelutarpeen arviointien, palvelusuunnitelmien ja päätösten laadintaan.

Sosiaalipäivystys arvioi ja järjestää kiireelliset ja välttämättömät sosiaalipalvelut kaikenikäisille asiakasryhmille, sekä tekee niihin liittyvät välttämättömät viranomaispäätökset. Palvelulla turvataan Keski-Suomen hyvinvointialueen asukkaiden välitön turva ja huolenpito erilaisissa sosiaalisissa hätä- ja kriisitilanteissa vuorokauden ajasta riippumatta. Sosiaali- ja kriisipäivystys tekee mahdollisuuksiensa mukaan tiivistä yhteistyötä virka-aikaisten sosiaalipalveluiden kanssa arvioidessaan asiakkaiden tuen ja avun tarvetta. Asiakkaita ohjataan myös tarpeen mukaisiin palveluihin ja suunnitelmallisten sosiaalipalveluiden piiriin.

Harjoittelija pääsee tutustumaan ohjaajan kanssa sosiaali- ja kriisipäivystystyöhön ja osallistumaan halukkuutensa mukaan tehtävien hoitoon. SK3-jakson harjoittelijan kanssa sovimme yhteisesti harjoittelun sisällöstä. Käytännönjakso sosiaali- ja kriisipäivystyksessä edellyttää aiempaa kokemusta sosiaalityöstä tai sosiaalialalta.

Sosiaalityöntekijä toimii sosiaalityön asiantuntijana osana moniammatillista työryhmää. Sosiaalityöntekijän keskeisiä työtehtäviä ovat potilaiden sosiaalisen tilanteen kartoitus ja tutkimus, sosiaali-, vakuutus- ja kuntoutuslainsäädäntöön liittyvä ohjaus ja neuvonta, potilaan ja hänen läheistensä psykososiaalinen tukeminen, palvelu- ja kuntoutustarpeiden arviointi ja osallistuminen kuntouksen ja palveluiden suunnitteluun sekä monialainen verkostoyhteistyö.

Käytännönjakson (SK2 tai SK3) voi suorittaa joko lasten- ja nuorisopsykiatrialla tai aikuispsykiatrialla. Harjoittelija pääsee laillistetun sosiaalityöntekijän ja muun työryhmän ohjauksessa harjoittelemaan potilaiden sosiaalisen tilanteen kartoittamista, palvelu- ja kuntoutustarpeiden arviointia, työskentelyä asiakkaiden ja verkostojen kanssa sekä kirjaamista potilasasiakirjoihin. Myös lyhyet tutustumiset muihin yksiköihin ja muille erikoisaloille ovat mahdollisia.

Terveydenhuollon sosiaalityössä arvioidaan erikoissairaanhoidossa tai osastolla olevan asiakkaan sosiaalista kokonaistilannetta. Sosiaalityöntekijä ohjaa asiakasta ja tämän läheisiä sosiaali-, vakuutus- ja kuntoutuslainsäädäntöön liittyvissä asioissa. Hän tukee asiakkaan toimintakykyä sosiaalisesta näkökulmasta ja tarvittaessa toimii yhteyshenkilönä muihin toimijoihin (kuten lastensuojelu, edunvalvonta tai muut sosiaalihuollon toimijat).

Sosiaalityön yksikössä on kolme osaamisen aluetta: lasten- ja perheiden, aikuisten kuntoutuksen, akuuttialue ja pitkäaikaissairaiden. Käytännönjakson ohjaaja on yhdeltä osaamisalueelta, mutta harjoittelija voi jakson aikana tutustua kaikkiin eri osaamisalueisiin. Käytännönjakson aikana voi halutessaan käydä tutustumassa pari päivää myös erikoissairaanhoidon psykiatrian alueen terveyssosiaalityöhön.

Terveydenhuollon sosiaalityössä arvioidaan erikoissairaanhoidossa tai osastolla olevan asiakkaan sosiaalista kokonaistilannetta.

Sosiaalityöntekijä ohjaa asiakasta ja tämän läheisiä sosiaali-, vakuutus- ja kuntoutuslainsäädäntöön liittyvissä asioissa. Hän tukee asiakkaan toimintakykyä sosiaalisesta näkökulmasta ja tarvittaessa toimii yhteyshenkilönä muihin toimijoihin (kuten lastensuojelu, edunvalvonta tai muut sosiaalihuollon toimijat). Työtä tuotetaan Kyllön eri osastoille sekä Novan perustason osastoille.

Kohtaamme ihmislähtöisesti ja yhdenvertaisesti - Toimimme avoimesti yhteistyössä - Olemme luotettavia ja vastuullisia, myös tuleville sukupolville

Arvot - Keski-Suomen hyvinvointialuestrategia 2030

Tutustu Keski-Suomen hyvinvointialueeseen työnantajana

Pikalinkit
Suosituimmat maakunnat Uusimaa Varsinais-Suomi Pohjois-Pohjanmaa Pirkanmaa Pohjois-Savo Näytä kaikki
Suosituimmat kunnat Turku Oulu Espoo Lahti Jyväskylä Näytä kaikki
Suosituimmat ammattialat Opetus- ja kulttuuriala Terveydenhuoltoala Hallinto- ja toimistotyö Sosiaaliala Tekninen ala Näytä kaikki
Suosituimmat tehtäväalueet Sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat Varhaiskasvatuksen muut tehtävät Lähi- ja perushoitajat Aineenopettajat ja lehtorit Luokanopettajat Näytä kaikki
Sivun tiedot
Kuntarekry Kuntarekry-logo

Kuntarekrystä löytyy tuhansia avoimia työpaikkoja kaikkialta Suomesta.

Työnhakijoille tarjoamme työvälineet työpaikkojen, sijaisuuksien ja keikkatöiden hakemiseen sekä tietoa työskentelystä kuntaorganisaatioissa ja hyvinvointialueilla.

Työnantajille - kunnille, kaupungeille, hyvinvointialueille, kuntayhtymille ja kuntien omistamille yrityksille - tarjoamme rekrytoinnin ohjelmisto- ja asiantuntijapalveluja, jotka sopivat ulkoiseen ja sisäiseen rekrytointiin sekä sijaisuuksien hallintaan.

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseen. Käyttämällä palvelua hyväksyt evästeiden käytön. Katso palvelun tietosuojaseloste, tietosuojalauseke sekä saavutettavuusseloste.

Palautetta sivustosta voit lähettää osoitteeseen: tuki@kuntarekry.fi tai lomakkeella.

Eväste-asetukset

Löydät meidät myös täältä:
Grade Solutions Oy Grade Solutions Oy -logo

Kuntarekry-palvelun tuottaa Grade Solutions Oy.