Näin kerrot osaamisestasi ja työkokemuksestasi

Itsensä kehuminen on taitolaji

9.9.2019 14:46

Itsensä kehuminen on taitolaji

Kun haet työpaikkaa, joudut perustelemaan, miksi olet hyvä valinta. Ei riitä, että kerrot työhistoriasi ja osaamisesi. Sinun pitää myös luoda odotuksia ja luvata.

Työnantaja etsii henkilöä, joka ratkaisee hänen ongelmansa. Ensimmäinen ongelma on löytää sopiva henkilö avoinna olevaan tehtävään. Valinnan myötä ratkeavat muut ongelmat.

Totta pitää puhua, mutta kerro miksi juuri sinä olet se paras valinta. Katso osaamistasi ulkopuolisen silmin ja monelta kantilta. Mistä olet saanut kiitosta? Missä tiedät olevasi muita parempi? Vaatimattomuus ei ole työnhakijalle eduksi.

Esittele osaamistasi niin, että tulet jollain tavoin käsitelleeksi 70–80% hakuilmoituksen vaatimuksista. Ole konkreettinen ja kuvaile, mitä olet tehnyt. Verbi on suomeksi teonsana, joten käytä kuvailussa verbejä. Käännä näkökulmaa vielä niin päin, että päähuomion saavat ne asiat, jotka sait valmiiksi.

Minä olen niiiin hyvä!

Omakehu on suomalaiselle tunnetusti vaikeaa, mutta työpaikka menee aina parhaimmalle hakijalle. Huom! Paras voi olla myös olemalla sopivin tehtävään. Taustalla on viisaus: sopivasta saa pätevän, pätevästä ei välttämättä koskaan sopivaa. Tämä ei luonnollisestikaan ohita esim. koulutusvaatimuksia, mutta sinusta voi tehdä parhaan myös oikea asenne, into oppia, joustavuus ja sopivuus tiimin. Monesti juuri tiimisopivuutta halutaan arvioida ja sen merkitys korostuu valinnassa.

Tutustu organisaatioon jo hakuvaiheessa, jossa voisit alustavasti ymmärtää toiveita tiimisopivuudesta. Osuvatko ne yhteen omien toiveidesi kanssa? Jatkoon pääsevät yleensä muodollisesti pätevimmät, mutta myös sopivimmaksi arvioidut. Kun sopivin on myös pätevä, hän on todennäköisin valinta.

Näin kehut itseäsi

Loppuun vinkki itsensä kehumiseen. Mitäpä jos päästäisitkin äänen sinua kehuneet henkilöt. Tässä muutamia esimerkkejä:
- Esimieheni tapasi sanoa, että jos Tiina ei tätä osaa, niin sitten meille tarvitaan koulutusta.
- Pitkäaikainen kollegani totesi usein, että annetaan Matin hoitaa palaute, hän osaa valita sanansa oikein.
- Asiakkailtani kuulin usein, että halusivat hoitaa asiat kanssani, kun olen niin joustava ja yhteistyökykyinen.

Teksti: Kirsi K